Vet du hvem som arver deg når du dør?

En av fem nordmenn vet ikke hvem som arver dem, og ni av ti har heller ikke laget et testament. Dette viser en ny undersøkelse fra Norstat gjennomført for Frende. Det er lurt å ta tak i hva som skjer med arv og økonomi, før det er for sent.

Familiekonflikter og sterke følelser er ikke uvanlig ved et arveoppgjør. Et uventet dødsfall som følge av brå sykdom eller ulykke kan også gjøre tragedien enda vanskeligere å håndtere. Samtidig må noen skaffe oversikt over gjeld, eiendom og verdier som skal fordeles mellom ektefelle eller samboer, barn og slekt.

 

Økonomisk sikkerhet til familie og etterlatte

For de fleste er det viktig å sikre de som står oss nær. Kanskje med mer enn det du har igjen etter deg den dagen du faller fra. En livsforsikring er en slik økonomisk trygghet.

Livsforsikring gir utbetaling av en avtalt forsikringssum den dagen du dør. Det fine med livsforsikring er at du selv bestemmer hvem som skal få pengene. Dette kaller vi begunstigelse. Arvelovens fordelingsregler gjelder ikke for utbetaling fra livsforsikringen.

Når du kjøper livsforsikring, tar du ansvar for den økonomiske fremtiden til familien din. Et brått dødsfall for en familie som er avhengig av to inntekter kan i verste fall gi store økonomiske utfordringer for den som blir igjen. Gjelden forsvinner ikke og regninger fortsetter å komme, selv om du ikke er der mer. Hva om huset må selges og barna må flytte?

 

Hvem får hva når arven fordeles?

Arveloven gir klare føringer på hvem som får hva. Arven etter deg blir fordelt i en bestemt rekkefølge. Har du ektefelle og barn (og barnebarn), går verdier til dem. Hvis du ikke har barn eller ektefelle, går verdiene til foreldrene dine eller søsken hvis foreldrene ikke lever lenger. Og har du ikke foreldre eller søsken, så går verdiene dine til besteforeldre, tanter/onkler og søskenbarn.

Reglene om ektefeller og barn sine rettigheter står sterkt, og minstearven til dem kan ikke begrenses i et testament.

Jo mer som er avtalt og avklart på forhånd, jo mindre krangel og konflikt når det er tid for arv. Det et testament kan gi deg, er fleksibilitet til å styre deler av verdiene du etterlater deg slik du ønsker, spesielt om du har en stor formue og verdier som skal fordeles mellom mange familiemedlemmer.